Spelform

Varje deltävling spelas 18+18 hål, med ca. 1 timmas paus för lunch. Rundorna genomförs enligt följande:

Första varvet spelas i lottade grupper och andra varvet spelas utifrån resultat på varv ett och indelat i klass så långt det är möjligt.

Vinnaren i en deltävling i respektive klass får 100 poäng.
Tvåan får 97 poäng
Trean får 95 poäng
Fyran får 94 poäng
Femman får 93 poäng osv. 

Slutställningen i touren avgörs genom att räkna ihop totalpoängen, där spelarens tre bästa tävlingar räknas, om spelaren deltagit i färre tävlingar räknas dessa. Skulle två eller flera spelare hamna på samma totalpoäng i tabellen, måste dessa särskiljas men enbart för att särskilja mellan plats 1-5 i respektive klass. Dessa åtskiljs då enligt följande:

1. Spelarnas bästa placeringar jämförs, vilken av spelarna har flest segrar, andraplatser, osv. Bättre placering är mer värd. Exempel 1, spelare 1 har placeringarna 1, 2 och 9 och spelare 2 har placeringarna 1, 2. Båda spelarna har lika många poäng i tabellen (197p), men spelare 1 vinner eftersom denne deltagit i fler tävlingar och har ett bättre tredjeresultat.
Exempel 2, spelare 1 har placeringarna 3, 3, 10 och spelare 2 har placeringarna 1, 8, 11. Båda spelarna har lika många poäng i tabellen (190p) men spelare 2 vinner eftersom denne har en förstaplats.

2. Om båda spelarna har deltagit i lika många tävlingar och har exakt samma resultat, vinner den som fick bäst resultat i sista tävlingen.

3. Om spelarnas placeringar är identiska (punkt 1 och med exakt samma resultat i sista tävlingen punkt 2), blir resultatet lika.

Nästan samtliga tävlingar är PDGA-sanktionerade, vilket innebär att medlemmar i PDGA kommer att få ranking-poäng efter varje tävling. Det finns inget krav på medlemskap i PDGA för att få deltaga i Västgötatouren. Det finns heller inte finns krav på licens för att deltaga. Det är önskvärt att alla deltagare är medlemmar i en förening.


Alla är välkomna!